sukcesy uczniów |
|
|
nasze projekty |
|
|
|
|
nasi partnerzy |
|
|
|
|
|
translate |
|
|
|
|
|
Warsztaty Kulinarne w restauracji Appassionata | 05-02-2016 15:55:34 | 4 lutego w ramach projektu Zawód od podszewki (kolejna już) 16-osobowa grupa uczniów naszej szkoły miała przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez szefa kuchni restauracji Appassionata w Radzionkowie. Pod okiem szefa uczniowie przygotowali – m.in. takie specjały jak przystawkę, danie główne i deser:
Polędwicę sous vide z emulsja pietruszkowo-ziołową, prażoną świńską skórą i aromatem bukowym, Kurczaka sous vide, gofry ziołowo-serowe z groszkiem i sosem BBQ oraz Sorbet z mango z aromatem sosny, ravioli sferyczne z pomarańczą i bezą.
Przewodnikiem po krainie smaków był Jarosław Śliwka, szef kuchni restauracji Apassionata.
Dla uczniów była to doskonała okazja przyjrzenia się z bliska pracy w restauracyjnej kuchni i rozmowy z samym mistrzem.
"Braliśmy aktywny udział w przygotowaniu dań, sporządzonych z rozmaitych surowców, różnymi metodami obróbki; co doprowadziło nasze kubki smakowe do pozytywnego szaleństwa. Co więcej, musimy przyznać, że wiedza mistrza została przekazana nam w pasjonujący sposób. To nowe doświadczenie sprawiło, że mamy chęć poszerzać swoje kulinarne horyzonty" – komentuje przedstawicielka uczniów Ola Skrzek z klasy 3T2.
Ogromne podziękowania za organizację, przekazaną wiedzę i umiejętności!!! |
|
M. Muzyka
|
|
|
|
|
aktualna galeria |
|
|
|
spacer po ZSGH |
|
|
strona zawodowa |
|
|
|
gazetka zsgh |
|
|
office 365 |
|
|
english films |
|
|
hotspot zsgh |
|
|
certyfikaty |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
biuletyn |
|
|
|
rodo |
|
|
|
twoje ip |
|
18.222.120.133 |
|
|